Thuis leven als een Fin: hoe doe je dat?

De Finnen zijn voor de zese keer op rij volgens het World Happiness Report uitgeroepen tot gelukkigste mensen ter wereld. Wat er ook in de wereld of in ons eigen leven gebeurt: een portie Fins geluk is altijd op z'n plaats. Daarom vertellen we je op deze pagina hoe je de Finse levensstijl thuis kunt toepassen, met dank aan de tips van het Finse verkeersbureau Visit Finland. Laat je inspireren en droom lekker weg bij het idee dat je écht in Finland bent!

kitka_river_morning_dust_summer_ruka_kuusamo

Finland: Dompel je onder in een fris meer

Thuis: Stap onder de koude douche

Welk seizoen het ook is: de Finnen stappen na een warme saunasessie in een (ijskoud) meer. Dit doen zij om af te koelen. Maar ook om hun doorbloeding en weerstand te verbeteren. Tegelijkertijd versterkt het de gelukshormonen en neemt het stress weg.

Je leeft helemaal in het nu wanneer je bezweet in water stapt dat een stuk kouder is dan jijzelf. En als je het water weer uitkomt, is er niets lekkerder dan het tintelende en warme gevoel dat je overvalt. 

Draai de douche daarom aan het einde van je wasbeurt even naar standje 'koud'. Blijf er minstens 1 minuut onderstaan en verwen jezelf daarna weer met een lekkere warme douche. Wedden dat jij een heerlijke dag of nacht gaat hebben?! De Finnen noemen dit trouwens sisu, wat letterlijk doorzettingsvermogen en volharding betekent.

dompel je onder in koud water

Finland: Lezen in het bos of de bibliotheek

Thuis: Lezen in je luie stoel (of een andere favoriete plek)

In 2016 werd Finland door de United Nations uitgeroepen tot het meest belezen land. De 5,5 miljoen Finnen lenen jaarlijks 68 miljoen boeken uit de bibliotheek. De bibliotheek van Helsinki werd ook nog eens uitgeroepen tot de beste bibliotheek van de wereld.

Je kunt je vast veel fijne leesplekken in Finland voorstellen. In een mooie bibliotheek, op een bankje in een heerlijk ruikend bos of naast een knisperend kampvuur. Thuis zijn er ook lekkere plekken om te lezen. Bijvoorbeeld in je luie stoel, op je bed, op een kleedje op de grond of in de tuin. Of ga ook naar het bos, zoals de Finnen dat doen. Pak je boek erbij en je Finse leesmoment is klaar. 

Wil je een Fins boek lezen? Misschien is één van de volgende boeken iets voor jou:

 • Zeven broers van Aleksis Kivi
 • De laatste grens van Karin Anema
 • De huilende molenaar van Arto Paasilinna
 • Finse dagen van Herman Koch
 • De Lonely Planet van Finland
 • Het zomermagazine of wintermagazine van Voigt Travel
boeken lezen

Finland: Wandelen door de wildernis

Thuis: Bosgeluiden uit je speakers

Finnen zijn in alle opzichten verbonden met het bos. Veel ingrediënten die ze eten komen uit het bos, ze wonen vlakbij het bos en de meesten hebben een vakantiehuis in het bos (aan het meer). Dat verklaart voor een groot deel het geluk dat de Finnen ervaren.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat minimaal 15 minuten wandelen je gelukshormoon verhoogt en je stress vermindert. De kleur groen heeft een kalmerend effect op je lichaam en geest, je polsslag gaat omlaag en het geluid van bladeren, vogels en je eigen voetstappen brengt je helemaal in het nu. 

Zet je koptelefoon op, loop naar het dichtstbijzijnde park en stream vanaf Spotify een van de muziekfragmenten van Sound of Lapland.

Hiken Nuorgam in Finland

Finland: korvapuusti, kalakukko en karjalanpiirakka bakken

Thuis: hetzelfde doen!

Wat is er leuker dan uren in de keuken staan en de lekkerste baksels creëren - om ze vervolgens zelf, en met je gezin, huisgenoten of partner, op te eten? 

Finland is rijk aan lekkere zoete en hartige bakgerechten. Wat dacht je van korvapuusti, Finse kaneelbroodjes? Of kalakukko, Fins brood met vis. Ooit van karjalanpiirakka gehoord? Dat zijn traditionele rijstpasteitjes. Verbreed je kennis, grenzen en verwen je smaakpapillen met heerlijke Finse lekkernijen. Op dit filmpje kun je zien hoe je Finse kaneelbroodjes maakt en op deze hoe je de traditionele rijstpasteitjes bakt.

Meer weten over de Scandinavische keuken? Klik hier.

elinamanninen_keksi_visitfinlandvaasa-678

Finse series op Netflix

Na de Finse lifestyle te hebben nagebootst wil je misschien ook wel wat Finse woorden leren en horen. Op Netflix vind je een aantal Finse (crime) series:

 • Sorjonen
 • The White Wall
 • Invisible Heroes
 • Arctic Circle (speelt zich af in Lapland)
 • Deadwind
Bekijk onze reizen naar Finland